PH Kotte lampan

kotten

    PH Kotte lampan är en känd dansk design som har sålts till många världen över. En känd dansk designlampa som är designad av Poul Henningsen som är namnet bakom PH. Poul Henningsen arbetade för Louis Poulsen och är den mest kända danska lampdesignern som har slagit igenom även på världsnivå med sin fantastiska design. Kotten är en lampa som passar väl i de flesta hem och placeras med sin pendel bäst i ett tak där den får hänga fritt. Kotten av Poul Henningsen ger ett vackert ljus och i andra länder är lampan känd som PH Artichoke som  faktiskt betyder kronärtskocka, men på svenska och danska är lampan fortfarande känd som kotten. Poul Henningsens lampa kotten är ett hantverk som sticker ut utöver det vanliga och armaturen innefattas av 72 blad eller löv som skärmar ljuskällan och belyser löven/bladen och ger dessutom en bländfri belysning som passar i både salar och över köksbord. Lampan har blivit känd för att den skapar ett bra ljus i rum och från allra första början så designades lampan för att pryda en fin restaurang mitt i centrala Köpenhamn.

    Att inreda med en Poul Henningsen lampa i form av kotten kan vara helt fantastiskt i t.ex. ett rum med hög takhöjd eller framför en tavla för att få ett vackert ljus som lyser upp tavlan och det är detta som gör lampan kotten till en succé världen över. Du ser bland annat lampan på ett flertal olika hotell och restauranger idag världen över, men varför inte inreda ditt vardagsrum med kotte lampan så att du kan känna dig inspirerad varje dag du tittar på lampan och den fantastiska designen som en Poul Henningsen lampa har. Det är svårt att inte inspireras av designen som skapades i början på 1920-talet av den duktiga danska arkitekten som arbetade under Louis Poulsen.

    Att montera ihop en kotte lampa är inte det enklaste. Hur skall du då göra för att montera ihop den?

    Till att börja med så kan man säga att kottelampan från Poul Henningsen från början fanns i tre olika storlekar. 60, 72 och 84 centimeter i diameter. Men eftersom lampan blev så populär togs även lampan i 48 centimeter fram för att stilla marknadens efterfrågan då den även började att köpas till mer privata hem. Trots storlek på kotten så monteras den ihop upp och ned. Först sätter man i den övre ringen som hålls fast med ett stativ, detta stativ går att vrida på och i skårorna sätt man dit stålbågarna. Rekommendationen är att sedan torka bågarna med sprit, så att den inte skall synas några fingeravtryck på lampan. När du sedan skall sätta dit bladen så är det ståltråden som tas fram och klipps av i rätt längd för att sedan böja dem. När du är klar med detta så är det 6 blad på 12 rader och sedan tittar man noga så att det blir rätt, om det blir fel så skickar görs det om. Det är viktigt att detta utförs på rätt sätt och vi rekommenderar att du går till en ljusaffär så hjälper dig med att sätta upp din PH-lampa. om du inte kan göra det själv.

    Restaurangen som lampan ritades åt på 1950-talet hette Langelinie Pavillonen som ligger i centrala Köpenhamn. På 1920-talet användes mest fotogenlampor med Poul Henningsen var tidig med att prova och testa nytt med elektriskt ljus och designade alltså PH-lampan. Fabriken där kotte lampan först gjordes var i Vejen som ligger på Jylland och där tillverkas än idag alla PH-lampor som finns att köpa på marknaden för den lampintresserade personen. Poul Henningsen var en fantastisk designer som har gett mycket åt belysningsindustrin genom åren med sin fantastiska armaturer till lampor som pryder och ger många hem en vacker känsla och ljus som kommer att hålla långt in i framtiden.